2017-2020

A projektet az Európai Bizottság, valamint  Nemzeti Irodánk a Tempus Közalapítvány támogatja.

Nemzetközi stratégiai partnerségünk futó projektjének második éve is eltelt. 2017.09.24. és 28. között Szlovákiában Jamnik településen  rendeztük meg a  pedagógusok projekttalálkozóját. Erre az eseményre jellemzően az iskolák igazgatói és a páylázat koordinátorai utaztak el. Értékeltük az első évet, majd  megterveztük a második év aktivitásait és mobilitásait. Megnéztük az iskolát és részt vettünk tanítási órákon, különösen a logopédia óra tetszett. Fogadtak bennünket az Oktatási Minisztériumban Zsolnán, ahol összehasonlíthattuk egymás oktatási rendszereit. Kirándulásaink alkalmával megnéztük Zsolnát és eljutottunk Chopok-ra. Jó hangulatú hasznos találkozó volt.

Tanulói rövidtávú mobilitások

2019.04.01. és 05. között  Szatmárnémetiben  töltött el 4 tanuló és 2 pedagógus egy hetet. A vendéglátó iskola nagy szeretettel fogadott minket. A program minden pontja megfelelt a projekt célkitűzéseinek. Az osztályokban tett látogatások tanulságosak voltak, jól tudtak a gyerekek együttműködni. Tetszett, hogy népviseletben fogadott bennünket egy osztály a tanár nénijükkel együttn akik szép műsorral kedveskedtek. Jibou-ban megtekintettük a botanikus kertet és láttuk a Sárkány völgyet, ahol óriási homokkő képződmények alakultak ki. Nagykárolyban a kastélyt és parkját néztük meg, míg a Szejke farmon kézműves tevékenységeket próbálhattunk ki. Sok más érdekeset láttunk Szatmárnémeti központjában is, a Római kert tele volt növényritkaságokkal. A tanulók ifjúsági táborban aludtak, romániai kollégák felügyeletével.

2019.05.13. és 17. között Lengyelországban, Leszno városában jártunk. Szintén 4 diák és 2 pedagógus utazhatott. Itt családoknál voltak a gyermekek elszállásolva ami által új élményekkel gazdagodtak. Ámultak a modern, jól felszerelt iskolán. Robotika órán vettek részt és tájékozódási versenyen a helyi erdőben, ahol interaktív módon ismerhették meg az erdő életét. Fogadta a csoportot a polgármester helyettese aztán megnézhették Leszno nevezetességeit, majd együtt készítettek fürdőgolyót a találkozán résztvevő gyerekek. A kirándulások alkalmával botanikus kertet, japánkertet, arborétumot és szökőkút-show-t nézhettek meg. Hajókáztak a Kórnik-i tavon és tettek egy sétát Wroclaw óvárosában. Esténként a család szervezett közös programokat, amelyeket nagyon élveztek. Élményekkel gazdagon tértek haza.

Az év során a gyerekek festettek tájképeket, amelyeket kiállításon mutattunk be. Gyalogosan és kerékpárral túráztak a természetben, gyűjtöttek terméseket, készítettek kollázsokat, vetettek és ültettek a kis kertünkben, illetve fotókat készítettek a természetről. Tanítási órákon sokat tanultak a környék növényvilágáról és annak védelméről. Elkészült a gyógynövény gyűjtemény is, „Herbáriumunk” növényeit pedig táblákkal láttuk el. A projekt által támogatott iskolai kirándulás alkalmával is a természet titkait kutattuk!

 

Videó: Apagy természeti szépségei

 Szlovákia képekben:

Copyright